Acerca de

FODMAP

het FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet

Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) of irritable bowel syndrome (IBS)
Wat is het FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet is ontwikkelt voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Bij mensen met PDS is er een verstoring in de functie van de dikke darm, hierdoor ervaren ze verschillende pijnlijke klachten zoals*:

 • buikpijn

 • problemen bij ontlasting 

 • een opgezette buik

 • winderigheid door gasvorming

 • diarree of constipatie

 • brandend maagzuur

 • vermoeidheid, ...

De oorzaak van PDS is nog onbekend, wel wordt er gezien dat enkele factoren een rol kunnen spelen:

 • verstoorde darmbewegingen

 • overgevoeligheid v/d darmen

 • gevoeligheid van de hersenen en de zenuwen in de darmwand

 • overgevoeligheid voor bepaalde FODMAP's

 • stress, drukte, spanningen, ...

Het FODMAP beperkt dieet is ontwikkeld door MONASH university voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom.

* Indien u over deze symptomen beschikt, wilt dit niet rechtstreeks zeggen dat u PDS heeft. Bespreek en laat dit vaststellen door uw arts

Wat zijn FODMAP's?

F = fermenteerbare 

O = oligosachariden

D = disachariden 

M = monosachariden 

A = and

P = polyolen 

Voor iemand zonder het PDS is er niets mis met de FODMAP's maar voor iemand met PDS kunnen deze een ware nachtmerrie zijn. 

Hoe weet ik of ik het PDS heb?

De arts stelt de diagnose. Denk je dat je PDS hebt? Praat hier dan over met een arts.

Ik heb PDS. Wat nu?

Als je PDS hebt maak je best een afspraak bij de diëtiste om het FODMAP-dieet op te starten. Bij dit dieet is het van groot belangrijk om op de juiste manier begeleid te worden.

Het FODMAP-dieet is niet zomaar een dieet. Het wordt als een dieet genoemd omdat er bepaalde restricties van bepaalde voedingsstoffen worden opgelegd, maar het is geen dieet waarbij we enkel gezonde voeding toelaten en de ongezonde voeding beperken.  Zo zijn er bepaalde soorten groenten en fruit die tijdens het FODMAP-dieet worden geschrapt. Iets wat in een ander dieet raar zou klinken. Op het internet kan je veel informatie over het FODMAP-dieet terugvinden maar dit is vaak met  veel onvolledige waarheden of foute informatie.

Het FODMAP-dieet is dus niet een manier om af te vallen maar is wel een manier om de klachten van PDS te verminderen. 

Een diëtiste/ voedingsdeskundige kan er voor zorgen dat je geen tekorten krijgt en dat je geen 'onzichtbare' FODMAP's binnen krijgt. 

Wat heeft diëtiste Kim jou te bieden? 

Als diëtiste/ voedingsdeskundige ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen klachtenvrij te worden. 

Het is voor mensen met PDS vaak moeilijk om hierover te praten. Naast een luisterend en begrijpend oor stel ik voor jou een schema op waarbij we op zoek gaan naar jouw triggerende FODMAP's.

Stap 1:

De eliminatiefase (4-8 weken)

Tijdens de eliminatiefase worden alle FODMAP's geschrapt. We bespreken welke voedingsmiddelen je best zou weglaten in je eetpatroon. Daarnaast krijg je van mij een boekje mee met specifieke informatie, een lijst met welke producten rijk zijn aan FODMAP's en welke laag én ik stuur je in de week op de consultatie een up-to-date winkellijstje waar jij gemakkelijk mee kan gaan winkelen in jouw favoriete winkel*.

*een volledige lijst wordt gemaakt van één winkel naar keuze.

Stap 2:

De herintroductiefase (8-12 weken)

Tijdens deze fase worden de FODMAP-groepen geïntroduceerd en wordt er nagegaan wat jouw triggers en tolerantiegrenzen zijn.  Zoals bij de vorige consultatie wordt er een nieuw boekje met specifieke informatie meegegeven en een lijst van uw supermarkt naar keuze met de aangepaste producten. Tijdens deze fase krijgt u een begeleidend plan mee waarbij bepaalde FODMAP-groepen worden geïntroduceerd.

Stabilisatiefase 

In deze fase is het duidelijk welke FODMAP jou triggers veroorzaken en wat jouw tolerantiegrenzen zijn. Deze worden voor jou in een lijst en hoeveelheid meegegeven. Verdere vragen worden hier nog besproken. 

Je staat er zeker niet alleen voor. Aangezien er veel tijd tussen de behandelingen zitten en ik jou van dichtbij wil kunnen blijven begeleiden stuur ik jou wekelijks enkele FODMAP-arme recepten en de mogelijkheid op eventuele vragen.

Indien gewenst is het mogelijk om een extra consultatie in te boeken om samen naar de winkel te gaan (vraag meer info via het contactformulier).

 

Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Vul dan vrijblijvend het contactformulier hieronder in.

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Instagram
Bedankt voor uw inzending!